Ακουστική Μελέτη και Προσομοίωση Του Ωδείου Του Ηρώδη Του Αττικού
Συγγραφείς
Ελένη Ταβελίδου, Christopher Barlow
Σύνοψη
Η παρούσα μελέτη διερευνά την ακουστική του Ωδείου του Ηρώδου του Αττικού, του αρχαίου και επί του παρόντος εν μέρει ανακατασκευασμένου Ωδείου που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα επικεντρώνεται στην αρχική κατασκευή του Ωδείου, προ καταστροφής της οροφής, που θεωρείτο ότι έφερε μέχρι και το 267 Π.Χ (Korres, 2014).
Αρχικά, κατασκευάστηκε ένα γεωμετρικό ακουστικό μοντέλο του Ωδείου χρησιμοποιώντας το λογισμικό CATT-Acoustic. Το μοντέλο συμπεριέλαβε την στέγη που λογίζεται ότι εκτείνονταν σε όλο το μήκος του θεάτρου. Οι πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή και τα επιμέρους τμήματά της λήφθηκαν από τον Δρ. Μανώλη Κορρέ, αρχιτέκτονα, πολιτικό μηχανικό και καθηγητή της ιστορίας της αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την εν λόγω μελέτη και έχει παραθέσει λεπτομερείς περιγραφές της κατασκευής στο αντίστοιχο βιβλίο του (Korres, 2014). Σημαντικό να αναφερθεί ότι η ακουστική μελέτη του Ωδείου συμπεριλαμβανομένης της πλήρους σκεπής, δεν είχε εξεταστεί σε προηγούμενες ακουστικές μελέτες του χώρου. Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάλυση των ακουστικών ιδιοτήτων του Ωδείου κατειλημμένο κατά ένα 80% από ακροατές στο κοίλο του. Τέσσερις ακουστικές παράμετροι έχουν εξεταστεί: ο χρόνος αντήχησης (T30), η ευκρίνεια (C80), ο δείκτης ισχύος (G) και ο δείκτης μετάδοσης ομιλίας (STI).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χρόνος αντήχησης ήταν οριακά υψηλότερος από τις προτεινόμενες βέλτιστες τιμές για τον τύπο των παραστάσεων που λάμβαναν χώρα κατά τη ρωμαϊκή εποχή στην οποία ανήκει το Ωδείο, αλλά εντός του εύρους προηγούμενων δημοσιευμένων δεδομένων σχετικά με προβλέψεις παρόμοιων δομών. Υψηλή ευκρίνεια ομιλίας καθώς και επαρκής ισχύς του ήχου αναμένονταν σε κεντρικές θέσεις και στις χαμηλότερες περιοχές της κερκίδας ενώ μείωση των τιμών παρατηρείται καθώς κινούμαστε σταδιακά από τη μέση προς την περιοχή του άνω κοίλου. Επιπλέον, παρόλο που η καταληπτότητα της ομιλίας ταξινομήθηκε σύμφωνα με την κλίμακα αξιολόγησης της διεθνούς ηλεκτροτεχνικής επιτροπής IEC 60268-16, ως «επαρκής» (fair) στην κατειλημμένη έκδοση, ήταν εντός του εύρους των προβλεπόμενων τιμών για παρόμοιες κατασκευές βάση της βιβλιογραφίας. Τέλος, οι υλοποιήσεις των παραπάνω εφαρμόστηκαν και σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που επέτρεψε την πλοήγηση στον εικονικό χώρο συμπεριλαμβανομένων οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, με σκοπό την επίτευξη μιας ολιστικής εμπειρίας.