Το ηχητικό περιβάλλον της φοιτητικής καθημερινότητας την περίοδο της πανδημίας
Συγγραφείς
Νίκος Μπάρκας, ΡΙΚΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
Σύνοψη
Η προτεινόμενη ανακοίνωση είναι τμήμα προπτυχιακής έρευνας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας (2020-21). Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση και αξιολόγηση του ηχητικού περιβάλλοντος όπου διαβιούν καθημερινά οι φοιτητές / φοιτήτριες.
Η έρευνα επιχειρεί να αποτυπώσει την ηχητική καθημερινότητα των φοιτητών / φοιτητριών και τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει την ζωή τους. Παράλληλα, προσπαθεί να αξιολογήσει τις αντιλήψεις για την ακουστική άνεση στη φοιτητική διαμονή με βαση την πρότερη, οικογενειακή ζωή των ερωτώμενων και την πιθανή διαμόρφωση μιας ανεκτικής στάσης απέναντι στους θορύβους, ανάλογα με το τύπο και το πλήθος των συνοικούντων στην οικογενειακή κατοικία.
Η κακή ηχομόνωση στους περισσότερους χώρους φοιτητικής διαμονής οδηγεί συνήθως στη λανθασμένη πεποίθηση ότι η ηχορύπανση αποτελεί ένα φυσικό – κι επομένως αναπόφευκτο- φαινόμενο, δηλαδή πως η ακουστική άνεση δεν αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα του κάθε πολίτη. Ευνόητα, οι οικοδομικές ελλείψεις αυτών των χώρων διαμονής, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες της πλειονότητας των οικογενειών, αποθαρρύνει τους φοιτητές / τις φοιτήτριες στην αναζήτηση και επιλογή κατοικιών με την ηχομόνωση ως κριτήριο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 26 φοιτητών / φοιτητριών, εκ των οποίων οι μισοί / μισές φοιτούσαν στην Πολυτεχνική Σχολή του Δ.Π.Θ. και οι υπόλοιποι / υπόλοιπες σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας. Για το σκοπό της έρευνας συντάχθηκαν, ελέγχθηκαν δοκιμαστικά και διακινήθηκαν ψηφιακά ερωτηματολόγια, όσον αφορά τις πηγές & τα είδη των θορύβων, καθώς και την ακουστική άνεση στους χώρους διαμονής. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε 12 ομάδες ερωτήσεων σχετικά με την προσωπική στάση απέναντι στο θόρυβο, καθώς και τα οικοδομικά ζητήματα, συσχετίζοντας την οικογενειακή με τη φοιτητική διαμονή. Οι απαντήσεις κατηγοριοποιήθηκαν, τα στοιχεία καταγραφής αναλύθηκαν και τα τελικά αποτελέσματα απεικονίστηκαν σε διαγράμματα (πίτες ή ιστογράμματα).
Αξιολογικά, το δείγμα της έρευνας παρουσίασε αντιφάσεις ανάμεσα στις απαντήσεις επιλογής και στις απαντήσεις σύντομης ανάπτυξης, όσον αφορά την προέλευση των θορύβων. Επιπλέον παρατηρήθηκε μια συγκριτικά ανεκτική και αδρανής στάση των φοιτητών / φοιτητριών στα ζητήματα του θορύβου, κατάσταση που μπορεί να ερμηνευτεί από μια αίσθηση προσωρινής διαμονής. Όπως φαίνεται, ο φοιτητής / η φοιτήτρια, στην καθημερινότητα τους δεν αναγνωρίζουν και δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή στα προβλήματα που σχετίζονται με το θόρυβο. Πρόκειται για μια γενικευμένη κοινωνική στάση που προέρχεται (ή και διαμορφώνεται) από την έλλειψη του κατάλληλου νομικού πλαισίου, την προβολή θορυβωδών πολιτιστικών προτύπων και τελικά τη γενικευμένη ηχομονωτική ανεπάρκεια των κτιριακών κατασκευών. Διαπιστώνεται δηλαδή πως κατά την διάρκεια της φοιτητικής ζωής εμπεδώνεται μια τάση υποτίμησης του προβλήματος της ηχορύπανσης και των μακροχρόνιων επιπτώσεων της στην υγεία.