Προβλήματα αποκατάστασης & ηχοπροστασίας στα αρχαία θέατρα της Δ. Ελλάδας & της Ηπείρου
Σύνοψη
Η προτεινόμενη ανακοίνωση παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάσταση και τα προβλήματα σύγχρονης αποκατάστασης επανάχρησης ενός δείγματος έντεκα (11) αρχαίων ελληνικών θεάτρων στη Δ. Ελλάδα (Συκιών, Μακύνεια, Καλυδώνα, Οινιάδες, Στράτος, Πλευρώνα) και στην Ήπειρο (Γίτανα, Δωδώνη, Αμβρακία, Κασσώπη, Νικόπολις). Τα δεδομένα της ανακοίνωσης εντάσσονται σε μια μακροχρόνια έρευνα - παρατηρητηρίου (από το 2004) η οποία επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. σε μεγάλο δείγμα αρχαίων θεάτρων, με στόχο την ακουστική αξιολό¬γηση της υφιστάμενης ή δυ¬νη¬τι¬κής επαναλειτουργίας τους.
Αναλύεται η ιδιόμορφη εξέλιξη των θεάτρων του δείγματος, τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους και οι λειτουργικές δυνα¬τό¬τητες τους. Επίσης, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ηχομετρήσεων της περιόδου 2019-24, όσον αφορά το είδος και τις στάθμες των κατά τόπους μόνιμων, περιοδικών ή ευκαιριακών, ηχητικών οχλή¬σεων, σε ποικίλες περι¬στάσεις. Η αξιολόγηση της δυνητικής λειτουργίας των θεάτρων περιλαμ-βάνει την υφιστάμενη οικοδομική κατάσταση των θεάτρων (στα επιμέρους λειτουργικά μέρη της ορχήστρας, του κοίλο και της σκηνής), οι πιθανές σύγχρονες λειτουργικές υποδομές (πρόσβαση και προσπέλαση, χώροι στάθμευσης, χώροι εξυπηρέτησης ηθοποιών και θεατών, Η/Μ εγκαταστάσεις παράστασης).
Αναλυτικά, στα δεδομένα της έρευνας καταγράφονται αναλυτικά :
-το σύγχρονο, φυσικό και ανθρωπογενές, περιβάλλον του θεάτρου
-η τρέχουσα χρήση του θεατρικού χώρου
-η κατάσταση της ορχήστρας, του κοίλου και της σκηνής,
Επίσης αναλύονται και αξιολογούνται οι ιστορικές φάσεις που προσδιορίζουν τις σύγχρονες εργα¬σίες στερέωσης κι αποκατάστασης.
Συνοπτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν πως την τρέχουσα έχουν ενταθεί ή ολοκληρώθηκαν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, ενώ παραμένουν οι έντονες αστικές και ηχητικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί στο περιβάλλον των αρχαίων θεάτρων.