Ακουστική & ηλεκτρoακουστική αναβάθμιση αμφιθεάτρου Α, Ιατρικής σχολής Α.Π.Θ.
Συγγραφείς
Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης, Μιχάλης Καλλίρης, Γεώργιος Καλλίρης
Σύνοψη
Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται η ακουστική και ηλεκτροακουστική μελέτη που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την αναβάθμιση του αμφιθεάτρου Α, χωρητικότητας 500 θέσεων, της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ακουστική και ηλεκτροακουστική μελέτη, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής οπτικοακουστικής αναβάθμισης του χώρου, αφού εκτός από τις πανεπιστημιακές διαλέξεις γίνονται τελετές και εκδηλώσεις.
Αρχικά έγινε επιτόπια αποτύπωση των διαστάσεων του χώρου και τέθηκαν οι απαιτήσεις σύμφωνα με το DIN 18041 – Education (DIN 18041 - May 2004, chapter 4.3.2) και το διάγραμμα των Knudsen and Harris for Speech auditoria, με βάση τον όγκο του και την χρήση για την οποία προορίζεται. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ηλεκτροακουστικές μετρήσεις της υπάρχουσας κατάστασης και διαπιστώθηκε ότι οι ακουστικές παράμετροι του χώρου απέχουν σημαντικά από τις απαιτήσεις που είχαν τεθεί.
Ενδεικτικά οι τιμές του STI που υπολογίστηκαν, πριν από τις παρεμβάσεις (STI:0.48-0.52). και σύμφωνα με το διάγραμμα αναφοράς, που προαναφέρεται, (Knudsen and Harris for Speech auditoria), δεν ήταν αποδεκτές. Αντίστοιχα, μη αποδεκτές ήταν και οι τιμές του RT60 (RT60: 2-1.8 sec) καθώς και η ακουστική παράμετρος ευκρίνειας C50. Οι παραπάνω δείκτες υπολογίστηκαν με μετρήσεις σάρωσης ημιτόνων που πραγματοποιήθηκαν, με χρήση φορητού εξοπλισμού μετρήσεων. Ο φορητός εξοπλισμός ήταν όμοιος στις μετρήσεις πριν αλλά και μετά την υλοποίηση-παρέμβασή της μελέτης. Επίσης κατασκευάστηκε 3-διάστατο μοντέλο ακουστικής προσομοίωσης προκειμένου να εκτιμηθούν οι καθορισμένες ακουστικές παράμετροι πριν και μετά την εφαρμογή των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Τα αποτελέσματα μετρήσεων ήταν σε συμφωνία με τους υπολογισμούς της προσομοίωσης.
Επιλέχθηκαν ήχο-απορροφητικά πάνελ με πιστοποιημένους συντελεστές απορρόφησης σύμφωνα με το DIN EN ISO 354 έτσι ώστε να είναι δυνατή η εισαγωγή τους στο 3-διάστατο μοντέλο και η εκτίμηση της επίδρασης που θα είχε η χρήση τους. Για τις θέσεις τοποθέτησης των ήχο-απορροφητικών πάνελ προτάθηκαν δύο επιλογές οι οποίες είχαν ως κύριο στόχο την μείωση των μακρινών ανακλάσεων οι οποίες δεν συνεισφέρουν στην καταληπτότητα του λόγου, ενώ οι υπάρχουσες κοντινές στην έδρα
Ακουστική 2024 AK24_XX
ανακλαστικές επιφάνειες δεν επενδύθηκαν προκειμένου να υπερισχύσουν οι πρώιμες ανακλάσεις. Με σκοπό την επιπλέον απορρόφηση των χαμηλών συχνοτήτων, έγινε εκτίμηση τοποθέτησης απορροφητή μεμβράνης, τοποθετημένου σε απόσταση από τον τοίχο. Οι απορροφητές μεμβράνης, τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος των ήχο- απορροφητικών πάνελ και η επίδραση αποτυπώθηκε στους υπολογισμούς της προσομοίωσης.
Για την εγκατάσταση συστήματος ενισχυμένου ήχου, έγινε μοντελοποίηση και σχεδιασμός σε εξειδικευμένο λογισμικό προσομοίωσης του κατασκευαστή του συστήματος που επιλέχθηκε. Οι θέσεις των ηχητικών πηγών, επιλεχθήκαν με βάση την υπάρχουσα γεωμετρία του χώρου και τις δυνατότητες στήριξης των ηχητικών πηγών. Με την χρήση του λογισμικού, ελέγχθηκαν οι επιλεγμένες θέσεις των ηχητικών πηγών και με βάση την κατευθυντικότητά τους έγιναν οι υπολογισμοί προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη και κατά το δυνατόν ομοιόμορφη κάλυψη. Υπολογίστηκε η μέγιστη στάθμη ηχητικής πίεσης στο ακροατήριο, του απευθείας ήχου, ανά συχνοτική περιοχή και κατά IEC60268. Για την κατανομή της στάθμης ηχητικής πίεσης του απευθείας ήχου χρησιμοποιήθηκε επίσης το λογισμικό του κατασκευαστή των ηχητικών πηγών.
Για την εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκαν ενισχυτές με ενσωματωμένο ψηφιακό επεξεργαστή του ίδιου κατασκευαστή. Κατά την εγκατάσταση υπήρχε δυνατότητα ρύθμισης, του ενισχυτή και των ηχείων. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σε επιλεγμένα σημεία του χώρου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα επιβεβαίωσης των προβλέψεων. Έγιναν ρυθμίσεις καθυστέρησης ανά ηχείο, ώστε στα σημεία επικάλυψης να υπάρχει ομοιογένεια του ηχητικού κύματος.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής των ακουστικών παρεμβάσεων και της εγκατάστασης του μεγαφωνικού συστήματος πραγματοποιήθηκαν εκ νέου, μετρήσεις ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των λύσεων που προτάθηκαν και υλοποιήθηκαν.